De Nederlander Lex Kerssemakers is – na topman Håkan Samuelsson – tweede in lijn aan het hoofd van de Volvo Car Group. We voelden hem tijdens de presentatie van de nieuwe V60 aan de tand over de toekomstplannen van de Zweedse constructeur.
Volvo heeft een statement gemaakt door te zeggen dat het de komende jaren zijn motorengamma zal elektrificeren. Maar de nieuwe V60 wordt wel gelanceerd met diesels en benzinemotoren. Hoe rijmt u dat met de toekomststrategie?
We schrijven de diesel vandaag niet af, want die is nog belangrijk in veel markten. Maar naar de toekomst toe zijn we heel duidelijk: elektrificatie met hybrid als tussenstap. Die evolutie zal op kruissnelheid zijn vanaf 2019. Overigens wordt deze V60 nu ook gelanceerd met de T6 en T8 Plug-in hybrids.
Heeft Volvo in het kader van de elektrificatie ook de ambitie om zelf zijn eigen supercharger-netwerk te ontwikkelen zoals Tesla?
Nee, onze focus ligt op het ontwikkelen van elektrische auto’s en ook alles wat komt kijken bij de autonome auto van de toekomst, zoals infotainment-systemen. Het laadnetwerk dat is in de eerste plaats het werk van de overheden. In veel landen is er al een goede infrastructuur. De evolutie is er dus. Maar de overheden moeten dringend wakker worden en over de grenzen heen werken aan een uniforme standaard. Het kan toch niet zijn dat er drie, vier verschillende standaarden zijn voor het laden van elektrische auto’s? Dat is compleet belachelijk!
De V60 oogt als een klassieke break en dat in een markt waar SUV’s en crossovers steeds meer de dienst uitmaken. Is er nog genoeg vraag naar dit soort modellen?
Jawel hoor. Niet iedereen wil graag hoog zitten en bovendien heb je in deze break veel ruimte en comfort. Vooral in Europa is er nog een grote vraag naar dit soort voertuigen. Hij biedt ook troeven die SUV’s en crossovers met hun hogere zwaartepunt niet bieden: een dynamische wegligging. Het is dus een model dat rijplezier op een hoger niveau tilt.
Wat zijn de verwachtingen voor de V60 op de Belgische fleetmarkt?
We zijn zeer ambitieus en zeker in de fleetmarkt, waar de breaks een belangrijk marktaandeel hebben. Zowat 80% gaat naar fleetklanten. Bovendien zien we België als een thuismarkt, we produceren er wagens. We zullen zelfs de motoren aanpassen in functie van de Belgische fiscaliteit.
Zal de V60 alleen in Zweden gebouwd worden of ook in de Gentse fabriek?
In allebei. Onze fabriek in Gent maakt al 50 jaar deel uit van de Volvo-familie. En met de productie van de XC40 is de toekomst minstens voor de komende 7 jaar verzekerd. Zolang men hard werkt en goede auto’s maakt in Gent, zullen wij daar altijd auto’s produceren. Vanzelfsprekend is het ondernemingsklimaat en de steun van de overheid ook zeer belangrijk. Als de overheid ons tegenwerkt, dan is dat een ander verhaal.
Kan u wat meer uitleg geven bij de abonnementsformule Care by Volvo?
Onlineverkoop wordt steeds belangrijker en klanten vragen in de eerste plaats om eenvoud. Het aanbod is enorm groot en de meeste mensen willen geen uren doorbrengen met het configureren van een auto. Met Care by Volvo doen we ze een voorstel dat volgens ons het beste is. De klant bestelt en wij zorgen voor de rest. In Europa betaal je voor een XC40 gemiddeld een abonnementsprijs van 699 euro en op brandstof na is alles inbegrepen. Ook een flat fee verzekering zonder onderscheid voor alle klanten, pick-up and delivery, … Bij problemen met de auto: wij lossen het op. Het is een zorgenvrije formule die verder gaat dan gewone private lease. We hebben het net gelanceerd zonder al te veel publiciteit en we hebben al 1.000 bestellingen. Er is dus zeker een markt voor. Het zegt ons ook dat mensen een dure aankoop zoals een auto online willen doen, terwijl daar toch veel scepticisme over bestaat.