Het gebruik van tankkaarten moet normaal de administratie van de vlootbeheerders vergemakkelijken. En dat je voor die diensten betaalt, zelfs dat lijkt logisch. Maar de vlootbeheerder mag toch verwachten dat hij op zijn facturen dezelfde bedragen leest als aan de pomp. Zelfs een vlootkorting maakt deel uit van de geplogenheden, kwestie van de klant de fideliseren. Maar sinds FleetCor, een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf en wereldwijd provider van tankkaarten, als betaalpartner van EuroShell Tankkaarten optreedt, lijkt al deze logica niet meer van toepassing.
Lezer slaat alarm
Het was lezer en fleetowner Bart Coenen van de firma ICTB uit Hasselt die er ons via www.fleet.be attent op maakte: FleetCor rekent als betaalpartner van euroShell Tankkaarten hogere bedragen aan op zijn facturen dan de pompprijzen. En dat alles begon nadat Fleetcor in september 2015 de betaaldiensten overnam van euroShell voor kleine en middelgrote klanten met een verbruik tot 40.000 liter per jaar . Gewoon administratiekosten of is er toch een reukje aan deze zaak?
Bart Coenen is er alvast van overtuigd dat er iets niet koosjer is en hij bezorgde ons ook de nodige documenten om dat te staven. Bart Coenen heeft slechts twee auto’s maar dat is ook de reden waarom hij ontdekte dat er iets niet klopte: “Vorig jaar in december kregen we een melding dat FleetCor voortaan de nieuwe betaalpartner was voor EuroShell tankkaarten voor klanten. Het was een take or leave-it scenario en er werd ook meteen gezegd dat alle kortingen op de pompprijs voor V-Power brandstof wegvielen. Omdat ik meteen op mijn hoede was, heb ik de tickets aan de pomp vergeleken met de facturen die FleetCor mij stuurde en die bleek systematisch hoger te zijn. Met maar twee voertuigen kan je dat snel berekenen en daaruit bleek dat er per tankbeurt gemiddeld vijf euro meer dan de pompprijs aangerekend werd. Voor een klein bedrijf als het onze heeft dat geen grote gevolgen maar als je dat extrapoleert naar grotere vloten … dan gaat het plots wel over veel geld. Bovendien rekent FleetCor per kaart maandelijks een kaartkost aan van €3,95 excl BTW. Iets wat Shell voordien niet deed en waarom we dat moeten betalen … ook daar geeft FleetCor geen uitleg over. Het staat gewoon in de algemene voorwaarden.”
3.600 euro per jaar extra?
We tonen u in dit artikel twee facturen die Bart Coenen ons bezorgde. In de ene factuur bedraagt het verschil tussen de pompprijs excl. BTW en de gefactureerde prijs (eveneens exl. BTW min de fleetkorting) tussen de 8 en 10 cent per liter. Nemen we als gemiddelde 9 cent en extrapoleren we dat naar 40.000 liter per jaar … dan kom je uit op 3.600 euro extra gefactureerd bedrag in vergelijking met de pompprijs. Dat zijn stevige bedragen die beslist onder de noemer “zwendel” mogen gecatalogeerd worden.
De reacties van FleetCor op deze aantijgingen leest u hier.